Red and Blue Chair van Gerrit Rietveld

Sold

Gerrit Rietveld's Red and Blue Chair geproduceerd door Cassina - serienummer 6913. 

Het frame is gemaakt van massief beukenhout, de zitting en de rug van berken multiplex met beuken fineer. Gelakt in rood, blauw, zwart en geel. In uitstekende conditie.

Gerrit Rietveld (1888-1964) was een Nederlandse architect en meubelontwerper. De rood-blauwe stoel is zijn bekendste meubel. Hij reduceerde de traditionele armstoel tot 13 latten met een vierkant profiel, 2 armleuningen met een rechthoekig profiel en 2 rechthoekige panelen voor de zitting en de leuning. 

De eerste prototypes van 1918 werden gemaakt uit ongebeitst beukenhout en werden niet gekleurd tot de vroege jaren 1920. Architect Bart van der Leck, medelid van de beweging De Stijl, suggereerde Rietveld om felle kleuren te gebruiken. Rietveld herbouwde de stoel in dunner hout en gebruikte naast zwart primaire kleurvlakken. Daardoor leek de stoel tegen een zwarte achtergrond bijna te zweven. 

In zijn instructies aan de ambachtslui beval Rietveld een vers uit het gedicht "Der Aesthet" van Christian Morgenstern onder de stoel aan te brengen:

Wenn Ich sitze, möchte Ich nicht

sitzen, wie Mein Sitzfleisch möchte

sondern wie Mein Sitzgeist sich,

säße er, den Stuhl sich flöchte."

Hij geloofde dat er een hoger doel was bij het ontwerpen dan het louter nastreven van fysiek comfort: het welbevinden en comfort van de geest.

In 1971 verkochten de erfgenamen Rietveld de rechten van de stoel aan de Italiaanse firma Cassina, die in 1972 de productie van de stoel hernam.

Meer informatie
Breedte66 cm
Hoogte88 cm
Diepte83 cm