Cloisonné doosje met bloemendecor

€ 185,00
In stock

Cloisonné doosje met bloemendecor op een zwarte achtergrond. Op het deksel staat een kleurrijke exotische vogel afgebeeld. De binnenkant van het doosje is egaal blauw.

In uitstekende staat. 

De techniek van email cloisonné, ook wel cellen-email genoemd, is een zeer oude methode om voorwerpen te decoreren en is waarschijnlijk afkomstig uit het Nabije Oosten. De term is afgeleid van het Franse woord cloison (scheidswand). Op een meestal gouden achtergrond worden smalle stripjes van geplette gouddraad met de smalle kant naar boven gesoldeerd. Door de strips onderling te laten kruisen ontstaan er vakjes. Deze zogenaamde cellen worden ieder gevuld met emailpoeder in verschillende kleuren. Vervolgens wordt het gehele object verhit zodat het poeder smelt tot glas. De strips voorkomen daarbij dat de verschillende emails in elkaar overlopen. Bovendien vormt dit netwerk van gouddraden ook de omtreklijnen in de tekening. Als de verschillende emailpoeders ongeveer hetzelfde smeltpunt hebben kan het voorwerp op deze manier in één keer van email voorzien worden. Is dit niet het geval, dan moet er in verschillende stappen verhit worden, beginnend met het email met het hoogste smeltpunt. Aangezien email enigszins inklinkt bij het smelten, moet elke cel vaak nog een tweede maal voorzien worden van een laagje email. Hierna worden de strips gladgeslepen tot op het niveau van het email. Tenslotte wordt het geheel gepolijst. In China en Japan polijst men het object net zo lang totdat het volledig glad is en er geen draad meer uitsteekt boven het email.

Deze vorm van kunst dateert reeds uit de vijfde eeuw voor Christus en werd veel toegepast in de Byzantijnse architectuur. Tegenwoordig is China het belangrijkste productieland.

 

Meer informatie
Breedte12 cm
Hoogte7 cm
Diepte8 cm