Alfred Hendrickx Buffetkast

€ 5.600,00
In stock

Schitterende vrij zeldzame sixties buffetkast ontworpen door Alfred Hendrickx (uit de Belform-catalogus)

Deze prachtige buffetkast heeft een houten structuur met palissander fineer,  deurtjes en zijwanden van witte formica en een grijs marmeren bovenblad. Binnenin heeft ze vier laden en legborden in palissander. De binnenzijde van de kast is daardoor bijzonder luxueus. 

De buffetkast verkeert in een goede vintage conditie. Het marmeren bovenblad (uitneembaar) is licht beschadigd (een hoekje af en enkele krassen).

Alfred Hendrickx (°1931, België) was in de jaren '50 één van de meest prominente Belgische meubeldesigners. Zijn grootvader Eugène Van Fleteren stichtte in Mechelen tijdens het interbellum de firma Van Fleteren. Na de oorlog specialiseerde het bedrijf zich aanvankelijk in scheepsinterieurs, maar schakelde rond 1950 over naar een sterk gemechaniseerde productie van woningmeubilair, aansluitend bij de tendens tot het 'sociale meubel'. In de jaren '50 ontwierp Alfred Hendrickx veel meubels voor Van Fleteren. De ontwerpen die Alfred Hendrickx voor Van Fleteren creëerde werden rond 1953 als een nieuwe meubellijn samengebracht in de eerste firmacatalogus - een plooifolder - onder de promotienaam 'Belform'. Daarmee ging de firma resoluut een nieuwe weg op: die van lichte, flexibele, gemakkelijk te combineren seriemeubelen, met een Italiaans-ogende moderne lijn. De tweede Belform catalogus die Alfred Hendrickx voor Van Fleteren tekende moest geen pionierswerk meer leveren. In 1958 was Hendrickx ruim aanwezig op de Brusselse wereldtentoonstelling, zowel in de 'Klasse van de Toegepaste Kunsten en Kunstambachten' van de afdeling binnenhuisarchitectuur met een woonkamer en een ontvangstsalon, als in het huis van de provincie Antwerpen. In 1959 volgde nog een derde firmacatalogus.

Waar men veelal leest dat Hendrickx meubelen ontwierp voor Belform is dit niet correct: Belform is de benaming van de catalogussen die Hendrickx maakte voor de firma Van Fleteren waarmee hij als kleinzoon nauw verweven was. 

 

 

 

 

 

Meer informatie
Breedte280 cm
Hoogte81 cm
Diepte54 cm